ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΦΗΣ

Η τοπική κουζίνα της Ανάφης έχει να επιδείξει πληθώρα από πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα και γλυκά τα οποία είτε παρασκευάζονται σε ιδιαίτερες περιστάσεις (γιορτές, γάμους) είτε σερβίρονται στο καθημερινό τραπέζι. Θα έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε στα γραφικά ταβερνάκια του ειδυλλιακού νησιού, ή να εμπνευσθείτε από τις σύντομες συνταγές που σας δίνουμε και να τα φτιάξετε στο σπίτι σα
Ένα μοναδικής νοστιμιάς φαγητό, που το τρώνε την Τσικνοπέμπτη είναι οι αιμαθιές, που είναι χοιρινά έντερα, γεμισμένα με μείγμα από ρύζι, μαϊντανό και άνιθο, τα οποία αφού μαγειρευτούν τα αυγοκόβουν (δηλαδή αφού χτυπήσουν λίγο από το ζωμό με αυγά και λεμόνι τα περιχύνουν με το αυγολέμονο).
Ο καρβουμάς είναι νόστιμο μεζεδάκι που γίνεται από ψιλοκομμένο φλεμόνι (πνευμόνι) χοίρου, τσιγαρισμένο με κρεμμύδι και μαγειρεμένο με ζαφορά (είναι το μπαχαρικό κρόκος ή σαφράνι). Τρώγεται ανακατεμένο με τυρί καί αυγό.
Τα κουλουρίδια είναι μικροί σβόλοι από ζυμάρι, που βράζονται μέσα σε κατσικίσιο γάλα. Το έδεσμα σερβίρεται σε μορφή σούπας και θυμίζει λίγο τον τραχανά.
Το φαγητό της Κυριακής και των οικογενειακών και φιλικών συγκεντρώσεων είναι το κοκκινιστό κατσίκι που συνοδεύεται από πατάτες ή μακαρόνια.
Τα λουκάνικα της Ανάφης, όπως σε όλα τα Κυκλαδονήσια, είναι φτιαγμένα από χοιρινό κρέας και αρωματικά βότανα.
Τα ντόπια σπιτικά μακαρόνια τα λένε πιτάρια και τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές από λεπτό φύλλο ζύμης το οποίο κόβουν σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες οι οποίες μετά ξεραίνονται στον ήλιο. Τα πιτάρια ρώγονται βρασμένα, συνοδευμένα με σάλτσα ντομάτας και ντόπιο ξυσμένο τυρί.
Εκτός από μακαρόνια σπιτίσια, στην Ανάφη ένα άλλο ζυμαρικό σπιτικό είναι τα σκορδομπάλοτα, που είναι μικρά κυλινδρικά κομμάτια από ζυμάρι, σαν χοντρά μακαρόνια τα οποία, αφού βραστούν, περιχύνονται με σάλτσα ντομάτα, ψιλοκομμένο σκόρδο και τριμμένο τυρί.
Το τζονάρι είναι παστό χοιρινό κρέας τσιγαρισμένο με κρασί το οποίο μαγειρεύουν με κρεμμύδια, πατάτες και μπαχαρικά.
Η τσιλαρδιά γίνεται με χοιρινό κεφάλι, το οποίο βράζεται με ξύδι, πιπέρι, κανέλλα και ζαφορά. Απερίγραπτης νοστιμιάς είναι και το ζαφοριστό ψωμί το οποίο είναι τυρόψωμο (γεμισμένο με τυρί φέτα) και αρωματισμένο με ζαφορά (δηλαδή με το το μπαχαρικό κρόκος ή σαφράνι) που του δίνει μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση.
Τα παραδοσιακά γλυκά της Ανάφης έχουν σαν βάση το ζυμάρι και είναι κυρίως πίτες ή τηγανίτες.
Τα “γεμιστά” για να φτιαχτούν χρειάζεται ένα μίγμα από σησάμι, ψιλοκομμένα αμύγδαλα, ξύσμα πορτοκαλιού και κοπανισμένα κανελλογαρύφαλλα, με τα οποία γεμίζονται μισοφέγγαρα λεπτής ζύμης που αφού τηγανιστούν σε καυτό λάδι ραντίζονται με σιρόπι.
Τα μελιτερά είναι τοπικό γλυκό της Ανάφης και γενικότερα των Κυκλάδων (σε ορισμένα νησιά τα ονομάζουν μελιτίνια). Πρόκειται για γλυκά τυροπιτάκια που τα γεμίζουν με ντόπια μυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και βανίλλια. Είναι το παραδοσιακό σπιτικό γλύκισμα του Πάσχα.
Τα ξεροτήγανα είναι τηγανίτες που γίνονται με φυλλαράκια λεπτής ζύμης που κόβονται σε διάφορα σχήματα, κι αφού τηγανιστούν σε καυτό λάδι τα μελώνουν και τα πασπαλίζουν με σησάμι ή καρύδα. Παλιά τα κέρναγαν στους καλεσμένους μετά τη βάφτιση.
Τα δυο παρακάτω γλυκά της Ανάφης συνδέονται με τα παραδοσιακά έθιμα του γάμου και είναι τα γλυκά που προσφέρει η πεθερά στο νιόπαντρο ζευγάρι, με το που θα μπει στο σπιτικό του για να το γλυκάνει και να το καρδαμώσει (να το δυναμώσει).
Το κουφέτο είναι χαρακτηριστικό γλυκό παρασκεύασμα του γάμου που γίνεται με αγνό αναφιώτικο μέλι ανακατεμένο με ξεφλουδισμένη αμυγδαλόψυχα. Είναι το γαμήλιο γλυκό του κουταλιού αρκετών νησιών των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και της Ανάφης
Το σησαμόμελο φτιάχνεται με σουσάμι που αφού καβουρντιστεί το ψιλοκοπανίζουν στο γουδί κι έπειτα το ανακατεύουν με μέλι και κανέλλα. Προσφέρεται στους νιόνυμφους μετά το γάμο μαζί με το κουφέτο, για να δυναμώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου